Een nieuwe jig

Vanochtend viel het boek Jigs & Fixtures for Handtools van Graham Blackburn op de kokosmat. Een auteur die ik ontdekte via Youtube waar hij gereedschap en technieken voor hand-houtbewerking uitlegt. Deze nestor doet me denken aan mijn leermeester Könst tijdens de praktijkuren op de MTS. Later werd hij raadslid in Limmen en ergens tussen mijn studentenperiode en het einde van mijn IT-carriere overleed hij. Ik mis hem.

Terug naar dit boek waar zoveel kennis in zit voor mij. Het zijn oplossingen voor problemen waar ze twee of drie eeuwen geleden ook al tegen aan liepen. En voor 27 euro hoef ik het wiel niet opnieuw uit te vinden. Voor het schaven van de bovenkant van een stuk hout had ik een werkbankstop van Veritas gekocht maar die past niet helemaal in mijn werkbank. Daar heb ik vervolgens iets voor gekocht om de gaten in mijn werkblad iets groter te maken maar om voor nu door te kunnen werken, heb ik een jig gemaakt die je in de bankschroef kunt vastzetten. Gewoon van een stukje resthout en iets dat ik over had van vijftien jaar oude schuttingdelen voor een ander project.

Hide Preloader