Nieuwe projectjes

Wat betreft meubelmaken hou ik van kleine weekendprojecten. Het kost niet al te veel tijd, qua materiaal gebruik je wat je hebt en tegelijkertijd kun je werken aan je techniek. Voor de komende tijd heb ik een aantal nieuwe projectjes bedacht: een Japanse gereedschapsbox (waarvan ik er twee maak, voor mijn tonduese en voor mijn gereedschap), een plank voor aan de muur in de woonkamer en een handzame werkbank die ik in de auto mee kan nemen.

Japanse toolbox

Dit had ik al een tijdje bedacht maar stelde het steeds uit. Dat veranderde toen de plastic doos van mijn tondeuse in tweeën ging. Ik had een tekening gemaakt en wilde hier 30 mm vuren planken voor gebruiken. Die had ik nog over van het bed dat ik afgelopen herfst had gemaakt. Ik hoefde de delen alleen maar in de dikte door midden te zagen en op dikte van 12 mm te schaven. Toen ik echter het eerste stuk op maat had gezaagd, besefte ik me dat ik twee uur bezig was met het op maat zagen en schaven van twee delen van 150 x 200 x 12 mm. Dit kon nog wel even duren.

Met hernieuwde inzichten, zocht ik een hardhouten plank uit bij de Gamma. Over het algemeen is hout bij de bouwmarkt van een C of D-kwaliteit en dat betekent dat het erg vochtig is en krom kan trekken wanneer het geacclimatiseerd is. Nou maak ik me daar bij hardhout minder zorgen om omdat men vooral vurenhout koopt. De planken die er lagen heb ik één voor één kunnen controleren op scheluw of andere vervorming. Van de hardhouten plank van 115 x 12 mm ga ik een subtiel doosje maken waar mijn tondeuse in past samen met de kammen.

Muurplank

De muur achter mijn bank mist al jaren iets. Het voelt als een gapend gat en ik denk dat ik daar een of meerdere planken wil ophangen om schilderijen op te zetten. Het enige probleem is dat mijn huis uit de jaren dertig is en degene die heeft gestuct, heeft het niet heel strak gedaan. Voordat ik hieraan begin wil ik de plank eigenlijk contramallen zodat er minimale speling tussen plank en muur is. Misschien dat ik hiervoor tips op Youtube kan vinden.

Werkbank voor onderweg

In de categorie furniture porn en waarschijnlijk totaal overbodig, lijkt het me heel gaaf om een lage werkbank te maken om op locatie te werken. Bovenstaande inspiratie kwam ik op Youtube tegen. Ik weet nog niet welke kant ik hier mee opga. Soortgelijke meubelmaker werkbankschroeven zijn te koop bij HBM.

Hide Preloader