Ophangmeubel

Ik heb wat je noemt een vintage racefiets. Gekocht in (ongeveer) 2007 en in de eerste jaren heb ik er heel wat kilometers op gereden. Mijn ouders hadden een huisje in de Corrèze waar je fantastisch kunt fietsen. Drie of vier keer per jaar ging de fiets mee naar Frankrijk in de Clio.

De laatste jaren heb ik wat kleine aanpassingen gemaakt. Ik gebruikte hem eigenlijk niet meer zoveel omdat ik andere interesses had: hardlopen, wandelen en yoga. Met de aanpassingen kan ik hem gebruiken zonder wielertenue. Ik pakte hem al twee keer voor de PTT-telling van Sovon (vogeltelling rond de kerstdagen) maar ik ging er ook regelmatig mee over de sluizen naar een opdrachtgever waar ik eind 2022 zat. En nu ik een kleine vakantie heb ingepland, wil ik hem ook weer regelmatig gebruiken.

Omdat ik een kleine schuur heb waar ik o.a. een werkbank, vijf fietsen, een tafelzaag en drie afvalbakken in heb staan, heeft mijn Batavus een eigen plek. Een muurbeugel waar ik hem al jaren aan ophang. Op zich werkt het prima maar ik wilde een ophangmeubeltje waar ik hem stabiel aan op kon hangen met een klein opbergplekje voor wat spullen zoals handschoenen, bril en helm.

Nadat ik mijn ‘programma van eisen’ had opgesteld, ben ik in Sketchup een ontwerp gaan maken.

Ik had wat inspiratie opgedaan op Youtube en schetste iets in elkaar in Sketchup. Vanuit een oud project had ik nog wat hardhout multiplex over dat ik hier goed voor kon gebruiken. Omdat ik een fan ben van Japans handgereedschap, ben ik met de hand gaan zagen en schaven en had ik na een paar uur handarbeid een setje plankjes die ik met de hand kon testen.

Daarna was het tijd om een gat te boren ten behoeve van de bovenbuis van de fietsframe. Hiervoor had ik een houtboor rond 65 mm nodig, die ik niet heb. Gelukkig kon ik deze van een vriend lenen. Daarna was het een kwestie van assembleren, lijmen en in de lijmklemmen zetten. De achterzijde heb ik vastgeschroefd omdat hier het moment gecreëerd wordt als de fiets er aan hangt. Nadat ik een coating van Danish Oil had aangebracht, heb ik hem aan de wand geschroefd.

Leuk projectje. En nu fietsen.

Hide Preloader